Vaatteiden verkkokauppa

Suomalaiset ostavat vaatteita ja kenkiä verkkokaupoista jopa yli miljardilla eurolla vuosittain. Verrattuna moneen muuhun maahan, meillä ulkomaisten verkkokauppojen osuus on huomattavan suuri.

Kaikesta nettiostamisesta vaatteita ja asusteita oli vuonna 2017 21%, ja se on suurin tuoteryhmä elektroniikan jälkeen. Verkkokaupan osuus vaatekaupasta puolestaan on noin neljännes, missä puolestaan olemme muita pohjoismaita jäljessä.

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tutkimuksen mukaan naisista 77% ostaa vaatteita netistä ainakin joskus, ja tämä on yleistynyt myös vanhemmissa ikäryhmissä.

Suomalaisten eniten käyttämät vaatekaupat ovat kuitenkin edelleen Prisma, K-Citymarket, H&M ja Tokmanni, joissa myydään suuria eriä melko matalalla katteella. Verkkokaupan jättiläinen Zalando on vasta viidennellä sijalla.

Pienempien ja aloittelevien nettikauppojen haasteena on näkyvyyden hankkiminen suurten ketjujen hallitessa hakukoneiden tuloksia. Erilaiset muotiblogit ja sosiaalinen media ovat silloin kanavia joissa pienemmälläkin budjetilla voi pärjätä. Varsinkin lasten vaatteista vaihdetaan tietoa foorumeilla ahkerasti.


Verkkokaupan hinnoittelu ja kate

Verkkokaupan perustaminen on helppoa ja perustamiskustannukset pienet. Tarvitaan vain idea ja sivusto jonka saa hankittua avaimet käteen periaatteella, jos ei sitten kokeile luoda sitä itse. Ja tietenkin tarvitaan jotakin myytävää,…

Verkkokaupan maksutavat

mobiili ja verkkomaksaminen

Verkkokaupan kasvaessa kasvaa myös maksupalveluiden tarjonta. Pankkipalveluiden vapautuminen kilpailulle hyödyttää verkkokauppiasta alempien kulujen muodossa, ja toki myös asiakasta jolla on yhä enemmän valinnanvaraa. Kauppias luonnollisesti vertailee kustannuksia sekä käyttöönoton ja…

Verkkokaupan myynnin kehitys

verkkokauppa tabletissa

Verkkokauppa on jatkanut voittokulkuaan varsinkin vaatteissa jo vuosikausia. Online ostosten osuus myynnistä otti nyt vielä ison hyppäyksen kevään poikkeusoloista johtuen. Myynnin rahallisen arvon kehityksestä on tosin ristiriitaisiakin tilastoja. Selvää on…


Pikamuodin ympäristöhaasteet

Niin sanottu pikamuoti on merkittävä ympäristöongelma maailmanlaajuisesti. Halvat, laadultaan kyseenalaiset vaatteet hankitaan hetken mielijohteesta yhtä sesonkia, kenties vain yhtä käyttökertaa varten ja päätyvät sitten kaatopaikalle.

YK:n raportin mukaan muotiteollisuus saastuttaa jopa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Päästöjä ja jätettä syntyy materiaalien tuotannossa, itse valmistuksessa, kuljetuksissa, käytössä ja lopulta tuotteen elinkaaren päättyessä.

Maailmanlaajuisesti toimivat vaatteiden verkkokaupat ovat epäilemättä osaltaan vastuullisia pikamuotikulttuurin räjähdysmäisestä kasvusta. Toisaalta laatuun keskittyvät verkkokaupat voivat myös olla osa ratkaisua: pienikin tuottaja voi verkon kautta tuoda kestäviä vaatteita suuren joukon saataville, toisin kuin yhteen kivijalkaan sidottu puoti.

Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Esimerkiksi tähän Kotilieden artikkeliin on valikoitu useita kiinnostavia tuotemerkkejä ja ostopaikkoja joihin kannattaa tutustua.

Vinkkejä vastuullisiin muotivalintoihin:

  • Osta vaatteita vain todelliseen tarpeeseen. Bulkkitilausten sijasta osta vain vaate kerrallaan ja kokoa laadukas, ajattomasti omaan tyylin sopiva vaatekaappi joka on monipuolisesti yhdisteltävissä.
  • Tutustu vaatteiden materiaaleihin ja valmistusketjuihin. Osa valmistajista ja verkkokaupoista tarjoaa hyvin informaatiota, mutta kannattaa tutkia myös kolmansien osapuolien kuten sertifikaatteja myöntävien tahojen sivustoja.
  • Pidä vaatteista hyvää huolta, korjaa tai korjauta tarvittaessa. Vaatteita ei kannata pestä turhaan, useille luonnonmateriaaleille kuten villalle riittää tuuletus. Kokeile myös luonnonmukaisia pesuaineita joita saa ekokaupoista. Korjauta tarvittaessa paikallisessa ompelimossa.
  • Kierrätä kavereille, kirppiksille tai hyväntekeväisyyteen. Hyödynnä netin erilaisia kirppiksiä ja osto-myyntipalstoja sosiaalisessa mediassa. Varsinkin lastenvaatteille on kysyntää kaikilla paikkakunnilla.